Antwoord op de meest gestelde vragen

Bestellen

Hoe kan ik het vleespakket bestellen?

Het vleespakket kun je bestellen via deze website, bestel nu. Wij zorgen dat het pakket op de eerst daarop volgende zaterdag voor jou klaar staat. Je kunt ook nog een e-mailtje sturen om een ander ophaalmoment af te spreken.

Is een pakket bestellen goedkoper dan vlees kopen bij de supermarkt?

Voor de kwaliteit die wij leveren zijn wij goedkoper dan de supermarkt. Doordat wij het zelf vermarkten kunnen wij een scherpere prijs bieden voor een kwalitatief beter stuk vlees.

Kan ik zelf een pakket samenstellen?

Wij bieden verschillende pakketten aan; een groot rundvleespakket van 7,5 kilo, een rundvlees proefpakket van 4,2 kilo en een varkensvleespakket van 7,5 kilo (beperkt beschikbaar). Het is niet mogelijk om zelf een pakket samen te stellen.

Wanneer kan ik het pakket ophalen?

Vleespakketten kun je iedere zaterdag van 09.00u tot 12.00u ophalen, aan de boerderij Eltenseweg 10, 6915 KA Lobith. Ook op deze locatie hebben wij enkele runderen staan. In overleg kunnen we een ander tijdstip/dag afspreken.

De runderen

Blijven de kalfjes bij de koe?

De koeien krijgen ieder jaar een kalf; het kalf blijft bij hun moeder en groeit op in een koppel. Naast dat dit een prachtig gezicht en plezieriger boeren is, brengt dit veel voordelen met zich mee. De kalveren groeien evenwichtiger, er komen minder ziekten voor en er heerst meer rust in het koppel; de dieren zijn socialer.

Kan ik de boerderij bezoeken waar het vlees vandaan komt?

Wij vinden het belangrijk dat de consument zelf kan zien hoe het voedsel wordt geproduceerd. Daarom kiezen wij voor een opendeurbeleid. In de loop van 2017 wordt er een wandelpad aangelegd zodat iedereen een kijkje kan nemen op het bedrijf. Daarnaast organiseren wij regelmatig open dagen.

Krijgen de runderen en varkens preventieve antibiotica?

De dieren krijgen geen preventieve antibiotica. Het dier wordt alleen behandeld wanneer zij iets mankeert, maar dat komt gelukkig weinig voor.

Lopen de dieren in de weide?

Ongeveer zeven tot acht maanden per jaar lopen de koeien buiten in de wei met hun kalf, een beeld dat we graag zien in ons landschap! In de wintermaanden lopen en rusten ze in grote overdekte strohokken.

Van welk ras komt het rundvlees?

Wij leveren vlees van de Blonde d’Aquitaine en van de Blonde gekruist met het MRIJ ras. Bij de pakketten wordt aangegeven om welk ras het gaat.

De slager

Hoe loopt het proces bij de slager?

Slagerij Heinen is kleinschalig en weet het dierenwelzijn bij het individuele slachtproces te waarborgen. Na het slachten gaat het vlees de koeling in om te rijpen. Wanneer het vlees op zijn best is, wordt het versneden, vacuüm verpakt en direct diepgevroren. Zo blijven de kwaliteit en smaak optimaal.

Hoe worden de dieren naar de slager gebracht?

De runderen worden per twee vervoerd en altijd door Jeroen zelf. Omdat ze op Dykhoeve zijn opgegroeid, kent Jeroen het karakter van de dieren. Hij weet precies hoe hij met elk dier om moet gaan.
Ook de varkens worden op comfortabele wijze en op stro vervoerd. Alle dieren worden een dag van te voren naar Zelhem gebracht, zodat ze aan slager, de nieuwe plek en de andere dieren wennen. Ze blijven daardoor rustig en vrij van stress, wat de kwaliteit van het vlees ten goede komt.

Naar welke slager worden de dieren gebracht?

We willen tegenwoordig graag weten wát we eten, of de dieren een goed leven hebben gehad alsook de wijze van slachten. Wij brengen de dieren zelf naar slager Heinen te Zelhem, dit is een ambachtelijke slager. De dieren worden individueel geslacht.

De varkens

Hoeveel ruimte hebben de varkens?

De varkens hebben lekker de ruimte: 1 hectare per 25 varkens. Jeroen heeft een hok ontworpen waar de varkens in kunnen slapen of rusten. Het hok staat op palen zodat de varkens in de zomer buiten en in de schaduw kunnen liggen. Ze kunnen zelf drinken wanneer ze willen en hebben uiteraard een lekkere modderpoel tot hun beschikking.

Van welk ras komt het varkensvlees?

Wij hebben momenteel varkens van drie rassen: de Bonte Bentheimer, Duroc en Piétrain. Bij de pakketten wordt aangegeven om welk ras het gaat. De eerste varkenspakketten van het vlees van de Bonte Bentheimer kun je nu bestellen.

Het vlees

Het vleespakket is diepgevroren, heeft dit invloed op de kwaliteit van het vlees?

Het vlees wordt gerijpt voordat het wordt verpakt. Hierdoor verdwijnt het vocht uit het vlees en blijft het in de vriezer langer goed. De kwaliteit van het vlees gaat dus niet achteruit. Daarnaast wordt het vlees bij de slager in een professionele vriezer snel ingevoren. Als je thuis probeert 7,5 kilo vers vlees ineens in te vriezen, kan je vriezer dit hoogstwaarschijnlijk niet aan.

Hoe lang kan ik het diepgevroren vlees bewaren?

Het etiket op de verpakking van het vlees vermelden de verpakkingsdatum en de aanbevolen houdbaarheidsdatum van het vlees. Als je een pakket op voorinschrijving koopt, kan het wel 8 maanden tot een jaar bewaard worden, zonder smaakverlies. Wij hebben nu nog vlees op voorraad, maar hopen straks alles op basis van voorinschrijving te verkopen: dan wordt het dier pas geslacht als het helemaal verkocht is. En heb jij alle tijd om het op te eten.

Hoe moet ik het vlees ontdooien?

Wanneer je het vlees wilt ontdooien, haal je het een dag van te voren uit de vriezer en leg je het in de koelkast. Op deze manier kan het vlees rustig ontdooien. Ontdooi het vlees nooit in de magnetron, dit heeft een nadelig effect op de kwaliteit van het vlees.

Is de kwaliteit van het vlees beter dan van het vlees bij de supermarkt?

Bij ons staat kwaliteit boven kwantiteit. Bij Dykhoeve worden de dieren gehouden op de beste manier; ze worden groot gebracht in vrijheid en ruimte. Daarnaast krijgen zij de beste zorg die zij verdienen en dat proef je in het vlees!

Is het vlees traceerbaar?

Het vlees van Dykhoeve is voor honderd procent traceerbaar! Wij geven de mogelijkheid om de dieren zelf te komen bekijken. Op deze manier kan de consument zelf zien dat de runderen en varkens goed worden verzorgd en zij een goed leven hebben. Daarnaast hebben de dieren elk hun eigen oortag, ofwel levensnummer. Dit levensnummer wordt vermeld op het etiket van de verpakking van het vlees.

Waar vind ik informatie over de bereidingswijze van het vlees?

Het etiket op de verpakking van het vlees geeft informatie over de bereidingswijze van het vlees. Op deze website wordt op korte termijn ook een pagina met recepten toegevoegd.